Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyíljon a garázskapu is egy gombnyomásra

Ha a kapumozgatásra gondolunk, jellemzően a kertkapumozgatókat emlegetjük. Pedig ez a terület ennél lényegesen szélesebb körben értelmezhető. Itt említhetjük meg, talán a második leggyakrabban alkalmazásra kerülő, garázskapu mozgatókat is. Elég csak abba belegondolni például, hogy egy társasházi utcára nyíló sorgarázs ajtaja szinte a kertkapukéval megegyező funkciót lát el – vagyis az ott tárolt gépjármű védelmét biztosítja. De ugyan ez mondható el abban az esetben is, ha csak egy kertes ház belső garázsára gondolunk.

Természetesen minden nevesebb kapumozgató gyártónak a kínálatában, így az olasz PROTECO kínálatában is megtalálhatóak a garázskapuk automatizálására szolgáló megoldások.

 

Garázskapu

A LIBRA névre hallgató termékcsalád két tagból áll. A kisebbik –LIBRA - 700 N, és a nagyobbik – LIBRA PLUS - 1100 N húzóerő kifejtésére alkalmas.

Ezzel máris elérkeztünk egy nagyon fontos tudnivalóhoz. A mozgató kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja a kapu megbízható, biztonságos mozgatásához szükséges erő nagysága. Ez leginkább a mozgatandó garázskapu méretétől, szerkezetétől és felépítésétől függ. Egy kisebb, könnyebb szerkezetű kapu mozgatásához elég lehet a LIBRA választása, míg esetleg egy dupla garázs nagyobb méretű ajtajának mozgatásához már lehet, hogy a LIBRA PLUS nagyobb ereje szükséges. Persze mint minden ilyen esetben itt is igaz, hogy csak megfelelő műszaki állapotban lévő, akadásoktól, nem kívánt súrlódásoktól mentes kapu automatizálható. Ennek fényében lehet, hogy először a garázs ajtajának megfelelő működését kell garantálni.

A kiválasztás másik fontos ismérve a kapu és a mozgató közötti mechanikai kapcsolatot biztosító, a vonóerőt továbbító láncot is magában rejtő, sín hossza. Ez az adat az első esetben 2,5m, míg az utóbbinál 2,8m. Kicsit másképpen fogalmazva az egyik oldalon a sínben mozgó lánchoz kapcsolt, a másik oldalon a garázs ajtajához rögzített „futó kocsi” ekkora távolságot járhat be, melynek a mozgatni kívánt kapu magasságánál valamivel nagyobb értékűnek kell lennie ahhoz, hogy azt a mozgató teljes magasságában ki tudja majd nyitni.

Garázskapu

Mindezeken túl nagyon fontos megemlíteni, hogy ezek a mozgatók a hazánkban leginkább elterjedt konstrukciójú – középen kiegyensúlyozott és szekcionált - garázsajtók mozgatására alkalmasak.

Mi sem természetesebb, hogy ezen eszközök vezérlését is távvezérlővel végezzük, melynek köszönhetően ezt autónkban ülve kényelmesen megtehetjük. Bár ezek az eszközök beépített akadályérzékeléssel rendelkeznek, egy ilyen jellegű motoros mozgatás esetén is ajánlatos a biztonságos mozgatást garantáló megfelelő biztonsági eszközök, mint pl. infrasorompó felszerelése is. Illetve amennyiben garázsunk csak a mozgató által működtetett ajtón keresztül közelíthető meg – tehát más bejárattal nem rendelkezik – mindenféleképpen szereljünk fel un. zsákgarázs kioldót is, mely egy esetleges áramszünet vagy műszaki probléma esetén képes biztosítani a garázsba történő bejutást.

Remélem, hogy ezen néhány információ birtokában bátrabban fognak majd bele garázskapujuk automatizálásába. Természetesen további kérdések esetén, felvilágosítás céljából a MASCO Kft. kollégái szívesen állnak rendelkezésükre.