Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Megfizethető kényelem csupán egy gombnyomásra

Megjött az ősz ,hamarosan meg fognak érkezni a téli hónapok is. Olyankor nem csak a hosszúra nyúló éjszakák, hanem a csökkenő, időnként kimondottan szeles és fagyos hőmérséklet is nagyon kellemetlenné teheti mindennapjainkat. Ki szeret ilyenkor a munkából vagy a bevásárlásból hazaérkezvén a kertkapu kinyitása miatt kiszállni a kellemesen meleg, járó motorú autóból. Szerintem nem sokan.

A rendkívül széles választéknak és a kedvező áraknak köszönhetően ma már nem okoz megoldhatatlan gondot a kertkapuk, garázskapuk automatizálása.

Talán a földrajzi közelségnek köszönhetően terjedhettek el oly széles körben hazánkban is a neves olaszországi kapuautomatizálási gyártók egyikének termékei. Immár több mint 20 éve élvezhetjük a Proteco terméki által nyújtott hosszútávon is megbízható kényelmet. Ezen termékek, a kapumozgató motorokat, elektronikus vezérléseket és sok más egyéb kiegészítőket is beleértve, a 90-es évek eleje óta a MASCO Kft. közreműködésével jutnak el hazai felhasználók az egyre növekvő táborához.

Egy_gombnyomás

Kialakításuk szerint, a kertkapuk két nagy csoportra oszthatóak fel. Egyik csoport a szárnyas-, illetve másikuk a toló, vagy gördülőkapuké. Az első esetben a kapu függőleges tengely mentén történő elfordulása, míg a másikban függőleges sík mentén történő elmozdulása biztosítja az átjáró nyitását, zárását.

Természetesen számos körülmény határozza meg azt, hogy pontosan melyik megoldás választása célszerű, de a kínálatból mindegyik helyzethez megtalálható a legmegfelelőbb automatizációs megoldás.

Szárnyas kapuk esetében a legegyszerűbb lehetőséget az önzáró orsós elektromechanikus kapumozgató motorok felszerelése jelenti. Ezek a mozgatandó kapuszárny méretétől (hossz és tömeg) függően többféle lökethosszal készülnek. Alapvetően kijelenthető, hogy minél hosszabb a kapuszárny, annál hosszabb lökettel rendelkező motor szükséges annak mozgatásához. Ezek a mozgatók önzáró tulajdonságuk révén szükségtelenné teszik bármilyen kiegészítő zárnak a kapura történő felszerelését, mivel azt mind zárt, illetve nyitott helyzetükben határozottan megtartják.

Toló-, vagy gördülőkapuk vonatkozásában a mozgatómotor kiválasztásánál szintén fontos szempont a mozgatandó kapu tömege, mivel ennek megfelelően választhatunk az 500, 800 vagy akár 1500 kg-os kapuk mozgatására alkalmas modellek közül. Az ilyen típusú kapumozgatás másik nélkülözhetetlen eleme a kapura felszerelt fogasléc. Természetesen ezek esetében is számtalan, a felhasználói igényeknek legjobban megfelelő változat áll rendelkezésre, az egyszerűbb, csavaros felszerelést lehetővé tévő fémszállal erősített üvegszálas fogasléctől kezdődően a kapura hegesztéssel rögzíthető tömör fémből készült fogaslécig.

Az eddig megemlítése került eszközök, mozgatók azonban semmit sem érnek a kapu biztonságos és egyszerű működését biztosító vezérlőelektronikák és biztonsági eszközök nélkül.

A vezérlés nevéből adódóan az egész kapuautomatizációnak a működtetésért felel. A felhasználó által kiadott parancsnak és az üzembehelyezés során elvégzett beállításnak megfelelően a felszerelt mozgatómotor(ok) segítségével végzi a kapu működését.

Ehhez az egységhez csatlakoznak a biztonságos működést szolgáló infrasorompók is. Feladatuk a kapu mozgási terében megjelenő akadályok – személyek és tárgyak – érzékelése. Egy ilyen helyzet bekövetkezte esetén, a maximális biztonság céljából megállítja a mozgó kaput, vagy esetleg vissza is fordítja annak mozgását.

A felhasználók általi mindennapos használat során a kapuautomatizációk leginkább kézzelfogható részegysége a távvezérlő. Ezek gombjainak megnyomásával működtethető a felszerelt és megfelelően beállított mozgató. Ezek kiválasztása során igazán sokféle lehetőséggel találkozhat a kedves felhasználó. Csak hogy néhány fontos szempontot ragadjak ki a sok közül; csatornaszám, működési frekvencia, kódolás, stb. és persze a külalak, valamint a szín.

Amennyiben a fentebb említett eszközök kellő szakértelemmel egy teljes és működőképes rendszerré álltak össze, akkor a címre visszautalva ettől a pillanattól kezdődően már tényleg csak egy gombnyomásra van a kényelem.