Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kapunyitó kisokos: szárnyas-, toló- vagy úszókapu?

Kapunyitó kisokos: szárnyas-, toló- vagy úszókapu?
Nagy udvar vagy kis porta? Segítünk abban, hogy kiválassza az Ön számára megfelelő, automatizált kapunyitó megoldást.

Ha elektromos kapunyitót szeretnénk vásárolni, ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk. Ahhoz viszont, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő megoldást, már komoly körültekintés szükséges. Most bemutatjuk, mi a különbség az eltérő megoldások közt, melyik kinek ajánlott, és milyen méretű udvar esetén érdemes használni őket.

Nem mindegy, milyen kaput automatizálunk

Mielőtt kiválasztanánk a számunkra ideális kapunyitó berendezést, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a következővel: az adott kapu milyen fajta, és minden szempontból megfelel-e annak, hogy automata kapunyitóval lássuk el. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű, milyen kialakítású, illetve milyen állapotú kaput szeretnénk motorizálás segítségével mozgatni.

Mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelő motort, mindenképp vegyük figyelembe a kapu súlyát és szélességét is. Hogy milyen anyagú kaput választunk, tulajdonképpen mindegy. A lényeg, hogy mind a választott darab, mind a kaput tartó oszlopok masszívak legyenek, hiszen a motorizált rendszer által nagyobb terhelésnek lesznek kitéve, mint a manuálisan nyitható megoldás esetén.

A tökéletes működéshez viszont fontos, hogy a kapu a motor felszerelése előtt könnyen nyitható legyen. Ne akadjon meg, ne szoruljon. Amennyiben a kapu sérült vagy bármilyen hiányossága van, fontos, hogy a megfelelő működés érdekében először ezeket a hibákat orvosoljuk, és csak ezután kerüljön felszerelésre a választott kapunyitó megoldás.

 

Szárnyaskapu, tolókapu, úszókapu. Mi a különbség?

szárnyas kapunyitó esetében kétféle megoldás közül választhatunk. Léteznek egyszárnyú, valamint kétszárnyú kapunyitók. Szárnyaskapu motorizálása esetén fontos, milyen szélesek a szárnyak, illetve az, hogy pillér belső felétől milyen távolságra található a kapupánt.

Mivel a szárnyaskapuk nyitása általában nagy teret igényel, így ezek a megoldások főként nagyobb udvarokon működnek. Vállalati vagy telepi felhasználás, esetleg nagyobb magánporta esetén ajánljuk őket.

A tolókapuk a szárnyaskapuktól eltérően egy függőleges sík mentén történő, egyenes vonalú mozgás révén zárják vagy nyitják az átjrárót. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy a kiválasztás során csak a kapu súlyára kell odafigyelnünk.

A tolókapuk a szárnyaskapukkal szemben ráadásul kevesebb helyet vesznek igénybe, így a szűkebb kertekben gyakorlatilag a kapuautomatizálás egyetlen hatékony módját jelentik. Egy kisebb családi házhoz tökéletes megoldás lehet például egy PROTECO tolókapu motor, melynek segítségével az automatizáció kétfajta módon is megoldható: hagyományos, gördülő tolókapuval, vagy az úgynevezett úszókapus megoldással.

Az úszókapu a tolókapu egy fajtája. Ebben az esetben nincs a talajszinten lefektetett sín. A kapu a kapunyílás mellett kialakított, betonfoglalathoz rögzített görgőcsoportokon át „úszik”. Az ehhez szükséges sín az úszókapu aljára van hegesztve.

Előnye, hogy időjárási körülményektől védett szerkezeti elemekkel rendelkezik, telepítéséhez pedig több méteres betonalapot sem kell készíteni a kapu alá. Hátránya azonban, hogy nyitásához nagyobb hely szükséges, mint a tolókapuéhoz, így telepítése csak nagyobb udvarokra, telephelyekre ajánlott.

Mind a szárnyas-, mind a tolókapu esetében alkalmazhatunk különböző vezérléseket és biztonsági megoldásokat, mint például a rácsukás elleni védelem, az infrasorompó, vagy akár a kaputelefon. Mindkét esetben alkalmazhatunk külön kiskapu valamint nagykapu nyitó funkciókat is abban az esetben, ha a kapu egyik részét gyalogos-, míg a másikat autós bejárásra használjuk.

 

A biztos döntés érdekében konzultáljunk szakemberrel

A tökéletes megoldás minden udvar esetében más. Éppen ezért a számunkra megfelelő kapunyitó rendszer kiválasztása előtt a kapu paramétereit és állapota mellett számolnunk kell a rendelkezésre álló területtel is.

Éppen ezért ha jól működő megoldást szeretnénk, sose döntsünk elhamarkodottan. Mérjük fel a rendelkezésre álló területet, mérlegeljük lehetőségeinket, a végleges döntés előtt pedig a témáról nem árt, ha szakemberrel is konzultálunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kapumozgató Szárnyaskapu Tolókapu