Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így válasszon jól távirányítót a kapunyitójához

Így válasszon jól távirányítót a kapunyitójához
Távirányító vásárlásakor több dologra is oda kell figyelnünk. Megmutatjuk az alapvető szempontokat, melyek alapján ön is kiválaszthatja a megfelelőt.

A kapunyitó megoldások alapvető tartozéka a távirányító, melynek segítségével rendszerünket távolról is vezérelhetjük. Tapasztalataink szerint ez azonban fogyóeszköznek számít, hiszen könnyen leeshet és eltörhet, megsérülhet, vagy tönkre mehet a gyakori használattól.

A hibát sok esetben nem lehet javítani, éppen ezért a távirányító egy olyan eszköz, melyet könnyen és olcsón cserélhetünk. Nem mindegy azonban, hogy vezérlésekhez milyen távirányítót vásárolunk. Most megmutatjuk azt is, hogy miért!

 

Amilyen a vevőegység, olyan a távirányító?

Sokan futnak bele abba a hibába, hogy távirányítójuk meghibásodása esetén megvásárolják az első utángyártott megoldást, ami a legolcsóbb áron szembe jön velük. Az egyes márkák távirányítói azonban nem kompatibilisek egymással, így nem mindegy, melyik vezérléshez milyen fajtát vásárolunk.

Az az általánosnak tartott szabály, mely szerint olyan távirányítót kell vásárolnunk, amilyen gyártmányú a kapunyitó motorunk, sajnos nem állja meg a helyét. A távirányító jelét ugyanis a rádióvevő fogadja. Ez ad jelet a vezérlésnek a motorok működtetéséhez, így minden esetben olyan távirányítót kell választanunk, mely a rádióvevőnk márkájához, annak frekvenciájához is passzol. Itt némi kiegészítést tennénk, ugyanis az sem mindegy, hogy ugrókódos, vagy fix kódos a távirányító és a vevő. Ha nem univerzális az egységünk, akkor erre is figyelnünk kell, hiszen csak azonos kódú eszközöket lehet párosítani, illetve összetanítani.

 

Nem minden gyártó tolerálja a konkurenciát

Utángyártott távirányító vásárlása esetén különösen fontos a márka, hiszen akadnak olyan vezérlések, melyek kizárólag a saját gyártmányú távirányítóik jelét képesek fogadni. Ezek a rendszerek sajnos nem feltétlenül működnek az olyan, univerzális megoldásokkal, melyek képesek lehetnek bizonyos márkák saját távirányítóinak a kiváltására.

Más márkák azonban ennél toleránsabbak, és akár más márkájú távirányítókkal is kompatibilisek.

Éppen ezért vásárlás előtt mindenképp tájékozódjunk arról, hogy kapunyitónk rádióvevője milyen távirányítók jelét képes fogadni, hiszen könnyedén beleszaladhatunk egy olyan megoldásba, mely saját rendszerünkkel, bármennyire szeretnénk, nem kompatibilis.

 

Ha nem megy, kérjünk segítséget

A probléma akkor merül fel, amikor nem tudjuk, milyen fajta távirányítóra van pontosan szükségünk. Ez több okból is adódhat, de sok esetben például a telepítők is nehezítik a dolgot. Előfordul ugyanis, hogy anyagi vagy épp műszaki megfontolásból vegyítik a különböző gyártók termékeit és egy adott gyártmányú motorhoz más márkájú rádióvevőt telepítenek.

Amennyiben végképp nem sikerül beazonosítani azt, hogy milyen típusú távirányítót használtunk korábban, és a rádióvevő fajtájával sem vagyunk tisztában, mindenképp kérjük olyan szakember segítségét, aki jártas a kapunyitó rendszerek kiépítésében, szervizelésében. Ilyen módon elkerülhető az a felesleges kiadás, melyet a kapunyitónkkal nem kompatibilis távirányító megvásárlása jelentene, kivéve persze, ha univerzális távirányítót vásárolunk.

 

Van különbség az eredeti és az utángyártott távirányítók közt?

Sokan aggódnak amiatt, hogy az utángyártott alkatrészek nem lesznek képesek azt a minőséget nyújtani, melyet az eredeti szetthez kapott, gyári darabok nyújtanak. Az utángyártott távirányítók az esetek többségében működnek, de sajnos vannak esetek, amikor nem, annak ellenére, hogy a leírásban kompatibilisnek jelzik. Ezért is kell segítséget kérni a vásárlás előtt.

Ámde némely esetekben az utángyártott távirányítók strapabíróbb, masszívabb anyagból készülnek, mint azok a darabok, melyeket gyárilag kapunk rádióvevő rendszerünk mellé. Abban az esetben persze, ha szeretnénk, hogy az általunk választott megoldás hosszú életű legyen, nem feltétlenül szabad, hogy az ár legyen a döntő szempont. A masszívabb, robosztusabb megoldások ugyanis némileg drágábbak lehetnek, azonban hosszútávon mindenképp jobb befektetést jelentenek, mint a kevésbé jó minőségű, olcsó darabok.